fcicrop

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Comunicat

ACH 90 ani

Anul 2017 este unul cu o semnificatie deosebita pentru Asociatia Chinologica Romana. In urma cu 90 de ani lua nastere in Romania prima organizatie chinologica nationala.

In anul 1927 un grup de entuziasti au pus bazele primului club national pentru caini de rasa sub inaltul patronaj al Altetei Sale Regale Printul Nicolae al Romaniei. Organizatia nascuta la putina vreme dupa incheierea primei conflagratii mondiale a cunoscut o istorie ce s-a intins pana la inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial. Incepand cu anul 1933 organizatia a aderat si a functionat ca membru federal al Federatiei Chinologice Internationale.

A urmat apoi o perioada in care functionarea acestei asociatii nationale a fost intrerupta datorita celui de Al Doilea Razboi Mondial si apoi a instaurarii regimului comunist care pana in a doua jumatate a anilor 60 a considerat cresterea animalelor de rasa, o preocupare burgheza.

Reorganizarea unei asociatii chinologice nationale in perioada postbelica s-a finalizat in anul 1969 cand prin unificarea unor grupari chinologice regionale s-a reconstituit o organizatie chinologica nationala sub denumirea de Asociatia Chinologica Romana, denumire pe care o poarta pana astazi, la implinirea a 90 de ani de chinologie in Romania.

Parcursul istoric al chinologiei romane a fost lung si presarat de numeroase evenimente mai mult sau mai putin fericite dar cu toate acestea in intreaga sa istorie cainele de rasa a cunoscut entuziastii sai fideli fie ei crescatori, detinatori sau numai simpli simpatizanti.

Realizarile ultimilor ani demonstreaza acelasi devotament si entuziasm al chinologilor romani pentru acest minunat animal care este Cainele.

Organizarea in Romania pentru prima oara a unui Campionat European in 2012 si apoi recunoasterea international a celor trei rase nationale: Ciobanescul Romanesc Carpatin, Ciobanescul Romanesc Mioritic, din iunie 2015 cu titlu definitiv, a Ciobanescului Romanesc de Bucovina, din 2009 cu titlu provizoriu, si recunoasterea si standardizarea nationala a celei de a patra rase Ciobanescul Romanesc Corb, constituie succese cu valenta istorica pentru lungul parcurs al organizatiei noastre si contribuie la plasarea pe un loc onorabil al Asociatiei Chinologice Romane in contextul chinologic international.

La implinirea a 90 de ani de existenta, chinologii romani pot fi mandri de rezultatele lor in domeniul cresterii si promovarii cainilor de rasa, al educarii si performantelor obtinute in expozitiile de frumusete, competitiile de munca si vanatoare la nivel national si international.

Avand ca obiective permanente cresterea cainelui de rasa la standarde optime de puritate, calitate si sanatate, educarea si realizarea de performante in competitiile de munca, promovarea raselor nationale, modernizarea permanenta a intregii activitati constituie pentru noi si generatiile ce vin cele mai importante cauze pentru care trebuie si merita sa continuam acest parcurs ascendent al chinologiei in Romania!

In cursul acestui an, pentru a marca aceasta aniversare, Asociatia Chinologica Romana va intreprinde mai multe actiuni de promovare si evidentiere a crescatorilor, arbitrilor si a tuturor celor care au contribuit la propasirea chinologiei nationale si va solicita tuturor membrilor sai sa utilizeze in 2017 numai sigla A.Ch.R. special creata pentru aceasta ocazie.

 

Presedinte,

Cristian Stefanescu

 

Download Sigla Aniversara (format. pdf)

Download Sigla Aniversara (format .jpg)

Download Sigla Aniversara (format .ai)


WORLD DOG SHOW 2017

WDS2017 DownloadBanner 4MS en 20170928 03

Last entry deadline for the World Dog Show 2017

Click here 

PEDIGREE DOGS OFFER SO MUCH

FCI ROMANIA960

Share a picture with your dog!

Click here 

Actualizari foto si video

Fotografii Best in Show: Arad, Turda, Craiova

Video Best in Show: Arad, Turda, Craiova, Momente Amuzante 2017

Video Seminarii: Seminar Cane Corso

cdmec142

wds2017

topdog20161

Top Dog 2016

Rezultate

Mai mult

A.Ch.R pe Facebook